Pa smo zakorakali v jesen – listje se je začelo barvati in odpadati, krajši so dnevi in jesenske plodove zelo hitro najdemo, če obiščemo gozd. Prav ne morem verjeti, kako hitro je letos minilo poletje!
Za preganjanje jesenskih dni ponujam nekaj idej, kako zapolniti prosti čas. Nekatere dejavnosti lahko izvajajo tudi najmlajši (enoletniki), saj smo jih nekaj izmed predlaganih izvajali tudi v naši skupini v vrtcu. 🙂

1. Jesensko drevo iz suhega listja

Z družino pojdite na sprehod po gozdu in naberite listje, doma pa ga stresi v posodo, kjer naj se posuši. Posušeno listje otrok lahko zdrobi med prstki, da nastanejo še manjši listki. 😉 S tem bo krepil tudi fino motoriko. 😉
Nato pripravi risalni list in rjavo tempera barvo ter gobico, s katero nanesi otroku tempera barvo po dlani in po notranji strani roke, vse do pregiba. S tvojo pomočjo naj otrok odtisne roko na risalni list. Tako nastaneta krošnja in deblo drevesa.
Kasneje, ko se barva posuši, na krošnjo nanesi mekol lepilo, otrok pa naj na isto mesto nasuje razdrobljeno listje. Tudi na spodnji del risalnega lista nanesi mekol lepilo in tudi tja naj otrok nasuje razdrobljeno listje.

jesensko drevo iz suhega listja

2. Lov na jesenski zaklad

Izdelala sem dve predlogi lova na jesenski zaklad, ki ju lahko natisneš in daš svojim malim brihtnim glavam.
Gre za igro, pri kateri otrok opazuje, raziskuje gozd.
V predlogi so namreč sličice predmetov, živali, ki jih najdemo v gozdu. Ko jih otrok najde, lahko pobarva kvadratek poleg sličice.
V kolikor opaziš, da česa ne najde, mu pomagaj s pogovorom, namigi. 🙂

3. Jesensko listje

Na risalni list z otrokom odtiskujta roko v različnih barvah. Nato pa s črnim flomastrom doriši še pecelj in žile lista in umetnina je končana! 🙂 Po želji list z odtisi nalepi še na malo večji barvni papir.

jesensko listje

4. Kostanjev piknik

V gozdu z družino naberite kostanj. Nato pa ga specite ali skuhajte.

Še namigi za pripravo. 😉 Če je kostanj že nekaj dni star, ga potopi v vodo za 15 minut, nato pa zaobljene kostanje prereži po celi zaobljeni dolžini. Lupino ploščatih kostanjev pa prereži prečno od zaobljenega do zaobljenega dela. Tako se bo lažje lupil. 😉
Nato pa kostanj pripravi tako, kot ga imate najraje.
Pa dober tek! 🙂

5. Ježek iz suhega listja

Iz tršega papirja izreži ježka nato pa naj otrok nanj lepi suho listje. Predlagam, da papir premažeš z Mekol lepilom.
Na koncu narišeš še oči in smrček. 🙂

6. Jesensko drevo

Z otrokom odtisnita roko na trši papir. Kako? 🙂 Na dlan z gobico nanesita več barv, ki so seveda jesenske, te pa se lahko tudi prelivajo.
Ko se odtis posuši, s črnim flomastrom doriši deblo ter veje in vejice, papir z odtisom pa po želji lahko nalepiš še na barvni papir, da umetnina tako še lepše izpade.

jesensko drevo

7. Naučite se pesmico Kostanjček zaspanček

Pravijo, da kdor poje, zlo ne misli. 🙂 Zato menim, da je prav, da dodam za konec še eno jesensko pesmico, ki jo tvoji otroci zagotovo poznajo iz vrtca. 🙂 Če pa slučajno ne, je sedaj priložnost, da se jo nauči cela družina! 😉 Spoznajte se z jesensko pesmico Kostanjček zaspanček.

Kostanjček zaspanček
M.Voglar

Kostanjček zaspanček na veji visi;
Zavit ves v lupino prav sladko že spi.
Tedaj pa zapiha vanj veter močan:
Kostanjček zaspanček, jesen je na plan!

Prijetno ustvarjalno jesen želim vsem skupaj! 🙂
Anamarija – Ustvarjalni prsti


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja