Po krajšem premoru te tokrat popeljem po Notranjski.

Predlagam top 10 destinacij, kamor se lahko odpraviš. 😉 Nekatere izmed njih sem obiskala tudi sama.

Notranjska

1. Grad Snežnik

V občini Loška Dolina, na JZ delu loškega polja in blizu kraja Kozarišče in pod goro Snežnik, leži Grad Snežnik v prekrasni gozdni kulisi.
Zgodovina gradu sega v 11. stoletje, ko so oglejski patriarhi prevzeli dolino in z gradnjo trdnjav želeli zavarovati pomembne prometne poti.
Prvotna podoba gradu (trdnjave) naj bi bila sva vzporedna stolpa, ki sta bila povezana s hodnikom, obdajalo pa ju je visoko obzidje, okrog katerega je bil skopan tudi globok obrambni jarek.
Grad je eden redkih, ki se lahko pohvali z originalno opremo iz 19. stoletja.

Foto točka: Ob močnem deževju je poplavljen travnik pred gradom, kjer se pokaže njegov odsev. Čudovita foto točka pa je tudi na zadnji strani, kjer se nahaja jezero, v njem pa prav tako odsev gradu.

Vir: https://www.loskadolina.info/grad-sneznik.html

2. Križna jama

Križna jama je vodna kraška jama, v kateri so številna podzemna jezera, zaradi katerih je znana v svetovnem merilu. V Jezerskem in Pisanem rovu je teh jezer 22, skupaj z rovom Blata pa več kot 40. Nastala so za sigovimi pregradami, katerih tvorbo pogojuje izločanje kalcita iz vode.
V jami so našli tudi jamske medvede, katerih okostje razstavljajo kar v njej, saj so tam stalne razmere – temperatura okoli 8 stopinj Celzija, vlaga pa ne niha, zato okostja ne razstavljajo drugje.
Jama leži med Loškim poljem, Cerkniškim poljem in Bloško planoto.

Križno jamo si lahko ogledaš, le priporočljivo je, da si oblečeš dolge hlače in jopico. 😉 Sicer pa pred vhodom v jamo dobi vsak obiskovalec gumijaste škornje in ročno svetilko.

opremljena za v jamo
s svetilkami

Na voljo je:
-KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU,
ki traja 1 h – 1 h 15 min, primeren pa je za skupine do 60 ljudi.
Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe, zato so v veliko pomoč ročne svetilke. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, tam pa so razstavljene kosti jamskih medvedov. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera, nato pa sledi vožnja po I. jezeru in pot proti izhodu.

-OGLED VODNEGA DELA DO KALVARIJE,
ki traja 3 h 30 min – 4 h. Zaradi varovanja jame lahko ta del obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan, oziroma do 1.000 obiskovalcev letno.

-ALTERNATIVNI OGLEDI,
in sicer OGLED VODNEGA DELA DO KRISTALNE GORE, ki traja od 6 h 30 min, ogled pa je možen le v zimskem času ter KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO po I. JEZERU IN MEDVEDJEGA ROVA, ki pa traja 1 h 30 min – 2 h.

Zanimivosti
  • V Križni jami je eno izmed največjih nahajališč okostij jamskega medveda v tem delu Evrope.
  • Do leta 2000 je bilo v njej odkritih kar 45 podzemnih (troglobiontskih) živalskih vrst, kar jo po pestrosti uvršča na 4. mesto na svetu.
  • V Križni jami je podzemni otok.
  • Pozimi je voda najlepše barve – smaragdno zelene.

Vir: https://krizna-jama.si/ogledi-krizne-jame/#alternativni-ogledi

3. Bloško jezero

Bloško jezero je manjše umetno jezero, ki je nastalo z zajezitvijo potoka Bloščice. Je priljubljena izletniška točka za motoriste, kolesarje, sprehajalce in pohodnike ter za ljudi, ki si radi spočijejo oči na lesenih skulpturah.

Bloško jezero pozimi zamrzne, zato se takrat tam lahko drsate. Poleti, ko se voda primerno ogreje, pa privabi v svoj objem kopalce.

Vir: https://www.bloke.si/blosko-jezero.html

4. Cerkniško jezero

Največje presihajoče jezero na območju Slovenije, znano pa v svetovnem merilu, je Cerkniško jezero s površino 26  km². V največjem obsegu je dolgo 10,5 km in široko 4,7 km, največja globina pa je približno 10 m. Leži na južnem delu Cerkniškega polja.
Jezero se napolni z vodo spomladi, ko se tali sneg in po jesenskem deževju. V tem času je površina poplavljenega kraškega polja lahko velika tudi do 38  km². Takrat je možno ribariti in ga uporabljati za številne športe.
Jezero presiha v maju in juniju, včasih pa tudi v zimskem času.

Vsi pritoki in odtoki so kraški, razen Cerkniščice.
Na Loškem polju ponika potok Obrh in pride na površke na Cerkniškem polju kot potok Stržen. V jezero se steka tudi voda iz podzemlja ene najlepših vodnih jam – Križne jame. V Kraško polje se stekajo tudi Cerkniščica in vode iz Javornikov. Vsa ta voda ponika v požiralnikih na Cerkniškem polju v več smereh: en del priteka kot potok Rak v Rakov Škocjan in naprej pod zemeljsko površino do Planinske jame, kjer se združi z reko Pivko iz Postojnske jame in priteče na plano kot reka Unica, drugi del ponikne proti Planinskemu polju, najdaljšo pot naredi voda, ki pride na plan v izvirih pri Bistri.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Cerkni%C5%A1ko_jezero

5. Rakov Škocjan

Rakov Škocjan, prvi slovenski krajinski park, je kraška dolina ob severnem vznožju Javornikov, nastala z udiranjem in rušenjem stropa kraške jame. To dokazujeta 42 m visoki Mali naravni most, 37 m visoki Veliki naravni most ter soteski za njima.
Po dnu vijuga potok Rak, obdan z lazi in poplavnimi travniki. Polnijo ga vode, ki se skozi podzemlje stekajo s Cerkniškega polja in izpod Javornikov.

Naravne znamenitosti v parku
  • Zelške jame z 8 do 50 m globokimi udori, skozi katere lahko opazujemo tok Raka.
  • Mali naravni most je tanek ostanek stropa med dvema udoroma, katerega zgornji rob je 42 m nad potokom.
  • Veliki naravni most je ostanek porušenega jamskega stropa na ponorni strani potoka, 23 m debel in 37 m visok zgornji rob mostu.
  • Udorna vrtača Kotel z jezerom, ki niha skladno z vodnim stanjem v Kotličih.
  • Tkalca jama je 2845 m dolga jama, ki ima dva vhoda, ponor Raka in stranski udor ob cesti

Vir: https://www.notranjski-park.si/narava/naravne-znamenitosti/rakov-skocjan

6. Pivška presihajoča jezera

17 različno velikih in različno obstojnih jezer nastanejo tam, kjer visoke kraške vode poplavijo večje in manjše depresije. Tako nastanejo jezera.
Tukaj najdemo bogato vrsto rastlinskih in živalskih vrst, ki so drugod že izginile ali pa so ogrožene.

Poleti jezera iščemo zaman, saj je tam namesto vode pisano cvetje in različne žuželke. Najlepše jih je obiskati spomladi ali jeseni.

Preden se podaš na raziskovanje, obišči EKOMUZEJ PIVŠKIH PRESIHAJOČIH JEZER, v Slovenski vasi pri Pivki, kjer boš izvedel/a, kako jezera nastanejo, kako z njimi živijo domačini ter spoznal/a njihove prebivalce.

zemljevid Pivških presihajočih jezer (fotografija pridobljena na spletu)

Vir: http://www.pivskajezera.si/

7. Park vojaške zgodovine Pivka

Park vojaške zgodovine Pivka je muzejski  turistični center, ki obiskovalcem nudi vpogled v nacionalno in svetovno zgodovino. Park stalno dopolnjuje zbirke eksponatov in tako postaja moderen muzejski kompleks z atraktivnimi zbirkami in interaktivnimi vsebinami ter raznolikimi spremljajočimi dejavnostmi, ki so dragocen in neprecenljiv spomin na preteklost ter nazoren in unikaten učni pripomoček.
Je največji muzejski kompleks v Sloveniji.

V muzeju tako lahko vidite razstavljena vojaška letala, tanke, podmornice, lokomotivo, helikopterje, orožja, topove in še in še.

Vir: parkvojaskezgodovine.si

8. Postojnska jama

Svetovno znani čudež narave si prav tako lahko ogledaš, če te pot zanese na Notranjsko.
Veličastne kapniške skulpture, pester živalski svet in vožnja s podzemnim vlakcem po 3,7 km dolgi poti bodo pripomogle k temu, da doživiš podzemni raj, ki so ga skozi milijone let oblikovale drobne kapljice.

Vir: www.postojnska-jama.eu

9. Predjamski grad

9 kilometrov stran od Postojnske jame kraški svet ponuja še eno nepozabno doživetje. Pod 123 m visokim naravnim skalnim obokom so v steni v velikanski duplini zgradili težko dostopen grad. Za največjim jamskim gradom na svetu je preplet skrivnih rovov, od koder je na roparske pohode odhajal vitez Erazem Predjamski.

Predjamski grad (fotografija pridobljena na spletu)

Vir: postojnska-jama.eu/sl/predjamski-grad/

10. Škocjanske jame

Škocjanske jame so sistem vodnih jam, skozi katerega teče reka Reka. Jame najdemo v bližini Divače na slovenskem Krasu.

Reka Reka ponikne v Veliki dolini v Škocjanske jame in teče 34 km pod zemljo do Jadranskega morja, tam pa priteče na plano kot izvir reke Timave.

Škocjanske jame so sicer dostopne za turiste, vendar niso primerne za množični obisk.

Škocjanske jame (fotografija pridobljena na spletu)

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Škocjanske_jame

Lepo potovanje po Notranjski ti želim!

Anamarija – Ustvarjalni prsti


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja