Tokrat ti razkažem naše najstarejše mesto Ptuj. Opisala bom moj izbor za enodnevni izlet na Ptuj.

Ptuj
Ptuj, Podravje

Prvotno je mesto Ptuj (Poetovio) ležalo na območju današnjih Term Ptuj (Hotel Grand Primus).

Ptujski grad

Stoji na griču nad mestnim jedrom Ptuja. Pogled z gradu nudi razgled na Ptuj z okolico in Ptujsko jezero. Na gradu lahko vidiš izjemne muzejske zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož: od glasbil in orožja do tradicionalnih pustnih mask in veličastnih tapiserij.

pogled na grad z razgledne točke

Mestni stolp

je skoraj nemogoče spregledati, zanimiva pa je legenda o graščakovi uri. Če boš pozoren/a, boš opazil/a, da se ura nahaja le na treh straneh. Legenda pravi, da graščaki niso želeli prispevati svojega deleža za uro, zato so meščani, v znak protesta, uro v smeri gradu enostavno izpustili.

Mestni stolp

Minoritski samostan

je kljub požarom in bombardiranjem danes še vedno samostan. Zgrajen je bil v 13. stoletju, kasneje pa obnovljen in se ponaša z izjemno samostansko knjižnico z več kot 5000 knjigami, celo s primerki iz 16. stoletja. Arkadno dvorišče je v poletnih mesecih eno najbolj priljubljenih prizorišč daleč naokoli.

Minoritski samostan

Dominikanski samostan

Na zahodnem robu mesta ga je leta 1230 ustanovila Matilda, vdova Friderika III. Ptujskega, danes pa ta izjemen spomenik služi kot kulturno prizorišče. Samostanski kompleks izkazuje gotsko in baročno podobo, park ob njem pa ponuja prekrasen razgled na reko Dravo.

Dominikanski samostan

Mestna hiša

Ena najmogočnejših hiš v starem mestnem jedru je delo dunajskega arhitekta Maxa Ferstla iz začetka 20. stoletja. V poročni dvorani vsako leto usodo zapečati več kot sto parov, mnogi domačini pa sobotno dopoldne preživijo na kavici pred magistratom in spremljajo prihode nevest ter svatov. Na nasprotni strani se namreč lahko posladkaš s sladicami in sladoledi Tete Fride. Priporočam!

Mestna hiša

Svetišče boga Mitre

Ptuj sodi med največja središča mitraizma v Evropi. Mitraizem je vera, ki je temeljila na cikličnem menjavanju življenja in smrti, na boju med dobrim in zlom ter na moči odrešenjske daritve. Izvira iz prastarih verovanj Perzije.
Na Ptuju, kjer je bil sedež vojaštva in centralnih carinskih ter davčnih provincialnih uradov, je bilo doslej odkritih kar pet svetišč.

V zahodnem delu mesta, na Spodnji Hajdini, je bilo v letih 1898/99 odkrito najstarejše Mitrovo svetišče, na Zgornjem Bregu pa največje, ki je bilo odkrito leta 1913.
V obeh svetiščih si lahko ogledaš posvetne kamne z napisi in reliefnimi upodobitvami, povezanimi z Mitro, žrtvenike s posvetili vojakov in druge plošče.

svetišče
(fotografija pridobljena na spletu)

Orfejev spomenik

so postavili v spomin Marku Valeriju Veru, ki je bil župan mesta Poetovio v 2. stoletju. V srednjem veku so spomenik, ki ga krasijo prizori iz Orfejeve zgodbe, uporabljali kot sramotilni steber.

Orfejev spomenik

Sprehod po Panorami

Rimskodobna Petoviona (današnji Ptuj) je bilo v prvih stoletjih našega štetja največje mesto na današnjem slovenskem ozemlju. Nepozidan travnat grič v središču mesta, domačinom znan pod imenom Panorama, je v strokovni javnosti zaradi odkritja večjega števila rimskih kamnitih spomenikov že od sredine 19. stoletja znan kot bogato arheološko najdišče. Manjša arheološka izkopavanja, ki so se predvsem ob gradbenih delih na Panorami odvijala vse od začetka 20. stoletja, so nakazovala, da se na griču in pod njim nahaja osrednji del rimskega mesta, s pomembnimi objekti javnega značaja (svetišča, zgodnjekrščanska cerkev, utrdbe in pokrita tržnica).

pogled na Panoramo

Še ena odlična foto točka!

Ptujska vinska klet

V Ptujski vinski kleti hranijo najstarejše vino na Slovenskem, zlato trto, letnik 1917. Ptujska vinska klet je članica skupine Perutnina Ptuj. Nova blagovna znamka vin z imenom Pullus, vino z okusom, je bila predstavljena javnosti v letu 2007. Beseda pullus izhaja iz latinščine in pomeni piščanec in tudi poganjek, mladika. Okusi vina so štirje: grenak, kisel, sladek in slan. 

vinska klet
(fotografija pridobljena na spletu)

Ptujsko jezero

Na bočnih nasipih je urejena pot, ki je postala prav posebej priljubljena med kolesarji. Celotna pot je brez enega samega klanca, pravzaprav se je potrebno povzpeti samo čez Dravski most. Prav zato je pot primerna tudi za družine z manjšimi otroki in za seniorje. Kolesarska pot okrog jezera je dolga 12 km.

Pot okrog jezera je odlična za sprehajanje, tek in kolesarjenje.

Peš most in razgledna točka na grad

sprehod po mostu preko reke Drave ponuja krasen pogled na grad. Na ograjo mostu pa lahko zaljubljenci pritrdijo svoje ključavnice ljubezni. Ko prečkamo reko, zagledamo turistični okvir v obliki prstana, turistični okvir v obliki prstana za katerega so porabili več kot tri tone aluminija.

#ringptuj

peš most
pogled s peš mosta na grad

Pivnica Zlatorog

Je prva picerija na Ptuju, njene pice pa imajo odličen okus. Posebnost pic je debelejše testo in pica Zlatorog z čevapčiči.

#legenda

pica Zlatorog
(fotografija pridobljena na spletu)

Terme Ptuj

Na lokaciji, na kateri so danes terme, je nekoč ležalo prazgodovinsko naselje Petovia, katerega ni ostalo nič. Danes vseh 14 bazenov obsega skupaj 4200 m² vodnih površin. Voda je opredeljena kot natrij-hidrogenkarbonatna, blago alkalna, nizko mineralna voda, ki ima temperaturo 39 °C.

Terme Ptuj
(fotografija pridobljena na spletu)

Kurentovanje

je največji slovenski pustni karneval, ki organizirano poteka že od leta 1960.

Markovci veljajo za pravo domovanje koranta, širše gledano pa Ptujsko polje, Dravsko polje, Haloze in Slovenske gorice. Poznamo pernatega in rogatega kurenta. Čas trajanja prireditve se je skozi leta spreminjalo. Kurentovanje se običajno prične s prvim poskokom kurentov in samo karnevalsko prireditvijo. Mednarodna karnevalska povorka, ki poteka na pustno nedeljo, je vrhunec vsakoletnega kurentovanja, leta 2011 se je ob trasi povorke zbralo rekordnih 65,000 gledalcev.

kurentovanje
(fotografija pridobljena na spletu)

Kino Ptuj

je najstarejša kinodvorana v Sloveniji. Prve kino predstave segajo v leto 1897.

Kino Ptuj

Viri:

  • wikipedia
  • visitptuj.eu

Upam, da sem te navdušila nad Ptujem in ga kmalu obiščeš. Vsekakor imaš tu veliko za videti. 😉

Lep popotniški pozdrav!
Anamarija – Ustvarjalni prsti


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja