V tokratnem blogu te skupaj z mojim Mitjem popeljeva na prelepo Dolenjsko. Obiskala sva jo pretekli vikend.
Priznam, premalokrat se odpraviva v neznane kraje, pa čeprav veva, da Slovenija skriva marsikateri kotiček, ki bi ga bilo vredno obiskati. Letos sva se zaradi situacije odločila, da to malo obrneva in raziščeva še kaj nepoznanega. Pa sva šla! 🙂

prelepa Dolenjska in midva

Namenjena sva bila v Dolenjske Toplice. Malce nenavaden in manj poznan naglas domačinov naju je pričakal na samem vhodu v Hotel Pred mostom, kasneje pa še nasmejani obrazi osebja, ki so naju usmerili v sobo. 🙂 Najin začasni dom je bil lepo urejen in čist. 🙂
Ko sva odložila prtljago, sva se kaj hitro odločila, da se razgledava po okolici.

Dolenjske Toplice so že od nekdaj lepo obiskano zdraviliško območje v Sloveniji. Kraj se imenuje po izviru termalnih vrelcev, ki so ga le-ti zaznamovali že od pradavnine. Našli so namreč arheološko najdišče v neposredni bližini.
Danes so Dolenjske Toplice prostor zdraviliškega, wellness in kongresnega turizma ter območje neokrnjene naravne in bogate kulturne dediščine.

Kaj lahko obiščeš v okolici Dolenjskih Toplic?

Terme Dolenjske Toplice
Čista termalna voda zunanjih in notranjih bazenov naju je kar vabila, da sva malo zaplavala in se ohladila. Terme ponujajo tudi tobogane za zabavo tistih, ki ste adrenalina željni. Po njih se lahko spustiš z blazino ali brez nje. Poskrbljeno pa je tudi za okrepčilo v restavraciji bazena. 😉

Hudičev turn
Skrit kotiček Dolenjskih Toplic je Hudičev turn v Soteski – majhni vasi. Hudičev turn spada v sklop tamkajšnjega dvorca Soteska, ki je bil v lasti knezov Auerspergov, nedaleč stran pa paviljon, ki ga obdaja kamnito obzidje.
Tloris Hudičevega turna je zasnovan v obliki štiriperesne deteljice in ima sekundarno nameščen portal. Ljubitelji umetnosti si morate ogledati tudi notranjost, saj je bogata s poslikavami učencev slikarja Almanacha.
Notranjost turna je tudi izredno akustična in zato primerna za koncerte.

O Hudičevem turnu pa kroži prav grozljiva zgodba.
Soteški graščak naj bi v času hude revščine od tlačanov zahteval davek, katerega mu niso mogli plačevati in je v zameno od kmetov zahteval, da so mu pošiljali namesto plačila svoje hčerke, nad katerimi je izvrševal svojo spolno slo. Kmetje so kmalu to mesto prekleli in mu dali naziv Hudičev turn.

Potok Obrh
Potok tisočerih odtenkov modro-zelene barve ima močan kraški izvir. Voda priteka iz globine izvirnega jezerca, nekdaj pa iz bližnje jame Jazbina. Pod jezom se preliva v potok, ki se po kratkem toku izliva v Radešco. Izvirno jezero je globoko 19 m. Leta 2006 je bil na dnu odkrit prehod v labirint rovov, ki pripeljejo do globine 33 m. Tu se med skladi apnenca odpirata 2 rova širine 10 m in višine do 1 m, usmerjena v notranjost Kočevskega roga. Na dolžini 120 m in globini 40 m ju zapira skalnat predor.

Destilarna in čokoladnica Berryshka
Destilarno in čokoladnico najdeš v kraju Obrh, v neposredni bližini potoka Obrh. Mojster destilacije razkaže prostore ter razloži postopek destilacije, vse od mletja, destilacije, fermentacije surovin, do polnjenja, zapiranja in etiketiranja. Na koncu pa te v butični trgovinici čakajo izdelki, ki jih lahko kupiš za najdražje.
Tudi okrepčaš se lahko v tamkajšnji urejeni in odlični kavarnici. Priporočava obisk. 😉

Grad Otočec
Eden najlepših gradov Slovenije, ki leži na otoku sredi reke Krke, je v zgodovinskih virih omenjen že leta 1252. Sicer ni znano kdo niti kdaj je sezidal prvotni grad. Prav tako pa ni jasna niti njegova prvotna lega, saj naj bi v začetku stal na desnem bregu Krke. Eden izmed kasnejših lastnikov naj bi naročil, da se odkoplje del zemljišča ob desni strani gradu, da ga bo voda z vseh strani varovala pred sovražniki.
Danes v gradu, prenovljenem v duhu gotike in renesanse, kraljuje eden najprivlačnejših hotelov v Sloveniji – hotel Grad Otočec.
Je edini vodni grad in spada tako med kulturne kot tudi naravne znamenitosti.
Krasen grajski park je nastal najverjetneje na prelomu iz 18. v 19. stoletje, v njem pa rastejo številne avtohtone drevesne vrste. V reki Krki živi kar 32 vrst rib – mnoge so danes žal redke. Posebnost, svojevrstna atrakcija Otočca, so beli labodi grbci, ki so jih tu naselili leta 1968, danes jih je že več kot 50.

Pustolovski park
Če hrepeniš po pustolovščinah in adrenalinu, se moraš oglasiti v Pustolovskem parku, ki se nahaja v neposredni bližini hotela Šport.
Pustolovski park sestavljajo šolski poligon in 4 avanturistične poti s 46 različnimi plezalnimi elementi, ki ponujajo zanimivo vznemirljivo pustolovščino. Dve poti sta primerni za udeležence od 5. leta naprej, ostali dve pa od 8. leta naprej.

Naravni vrelec Klevevž

Topli vrelec je primeren za kopanje skozi celo leto, saj termalna voda Klevevške toplice na površje pridre z dobrimi 24 stopinjami Celzija.
V bližini je zapuščen mlin, obiščeš pa lahko tudi ostanke gradu Klevevž ali se povzpneš na Homec.

naravni vrelec Klevevž

Kam na večerjo/kosilo?

Oštarija Herbelier – dolenjske jedi s chefovim nasmehom
Oštarijo najdeš na sredi Dolenjskih Toplic, krasi pa jo majhen atrijski vrt in dva topla, domačna in lepo estetsko urejena prostora v notranjosti. To ni klasična gostilna, v kateri bi lahko naročil/a jedi, ki jih ješ povsod. V tamkajšnji kuhinji prisegajo na lokalne sestavine, menije pa prilagajajo letnim časom.

Upam, da sva te navdušila nad Dolenjskim koncem Slovenije in se tudi ti v prihodnje odločiš, da jo malo raziščeš. Midva se sem zagotovo še kdaj vrneva! 😉

Anamarija – Ustvarjalni prsti