Si se kdaj vprašal/a, zakaj nosimo čevlje? Odgovor nekaterih je, ker se bojijo, da se ne prehladijo, da ne bodo zopet nahodni … Od koga drugega slišiš, da zato, ker jih vsi nosijo. Od tretjih pa, da brez sploh ne morejo hoditi, da jih zaboli že, če pohodijo najmanjši kamenček. Potem pa so tu še nekateri, ki ne marajo, da imajo umazana stopala.

bosonoga družina

Kaj pa včasih, ko so vsi hodili sem in tja bosi, saj so imeli le en par čevljev, ki so ga obuli le, ko je bilo res potrebno. Saj se še spomniš filmov o Kekcu? 🙂 Tam so bosi vsi, hodijo pa po vse prej kot ravnem terenu.

film o Kekcu

Stopala so pomembna za pravilno in stabilno držo ter gibanje, zato je dobro, da so pravilno razvita. Zdrava stopala so ključna za pravilno delovanje celotnega mišično-skeletnega sistema.

Podplati so pomemben organ dotika
Z nošenjem obuvala ne čutimo tal. Lep primer so otroci, ki šele začenjajo hoditi. Otrok, ki shodi bos, ne bo gledal v tla, medtem, ko bo hodil, saj čuti podlago, po kateri hodi. Obuti otroci pa bodo gledali v tla, saj podplati ne »razberejo« podlage in otrok mora preveriti s pogledom, kam stopa.

ko hodimo bosi, čutimo podlago

Če hodimo bosi, postanejo naši možgani dovzetni za podatke o podlagi, ki jih odčitavajo podplati. Zato se tudi tisti, ki hodijo bosi, manj spotikajo, redko pohodijo kaj ostrega ali jim redko spodrsne. Stopala vzpostavljajo čut pri orientaciji v prostoru.

Podplati zaradi nošenja čevljev izgubijo naravno odpornost. Kar pomisli, kako težko hodiš po kamenčkih na plaži recimo. 🙂

bosa hoja po kamnih

Ste vedeli, da so stopala zelo odporna tako na mraz kot tudi na vročino?
Naravno so stopala hladnejša od trupa in tako bolje prenašajo mraz. To sposobnost pa izgubijo, če so stalno zavita v oblačila. 😉

Stopala in dihanje
Koža na podplatih naravno raste hitreje kot koža drugje na telesu. Stopala pa se tudi močno potijo. Ko hodimo bosi, odmrle celice in znoj sproti obrusimo in prezračimo kožo. S tem preprečimo razvoj mikroorganizmov in smradu, kar pa ne moremo reči za stopala, ki so ves čas obuta.

Mnogo otrok in tudi odraslih ima težave s ploskimi stopali in obrnjenimi gležnji. Stopala dobijo zdravo obliko le z bosonogo hojo (in tekom) in če se gibamo po raznolikem terenu. Zato se poslužujmo bose hoje v čim večji meri. Vsaj poleti. 🙂

Anamarija – Ustvarjalni prsti


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja