Z Vikijem na potep po Pomurju …

V tokratnem prispevku priporočam odhod v glavo naše kokoši. 🙂 Obiskala sem Ižakovce.
Ižakovci so obmurska vas s panonskim značajem. Če si ljubitelj/ica narave in kulturne dediščine, je to pravi kraj zate!

Pomurje

Pot me je zanesla do čudovitega Otoka ljubezni (Ižakovci).

Otok ljubezni

Priljubljena izletniška točka ponuja ogled plavajočega mlina na Muri.

Pred nekaj desetletji je na reki Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov. Energijo za mletje moke so pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.

mlin na Muri

Mlin, ki sem si ga ogledala, je bil zgrajen leta 1999 po izvirnih načrtih mlinov nekoč, ki so jih predniki zapustili. V celoti je zgrajen iz lesa in skupaj z velikim mlinskih kolesom stoji na dveh čolnih kumpih.

kump

V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, rženo, pirino in koruzno moko.

notranjost mlina

V bližini mlina se nahaja tudi čoln, brod, ki ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. Za vožnjo z brodom, ki je eden redkih, s katerim se še vedno lahko prepeljete z ene strani reke na drugo (in nazaj), boste odšteli 1.50 € na osebo.
Brod je sestavljen iz dveh plitvih čolnov, povezanih s ploščadjo in pripet z jekleno vrvjo na prečno vrv, po kateri teče škripec. Brod se s pomočjo rečnega toka, ki je mimogrede precej močan, pomika preko Mure.

V Brežni hiši, tik ob mlinu, se nahaja stalna razstavna zbirka Büjraštvo na reki Muri. Ogled razstave dopolnjuje pokrito kurišče na prostem, kjer si lahko naredite büjraško malico.

Kaj pa je büjraštvo?

Mura je nekdaj pogosto poplavljala, saj ni imela stalne struge, zato so se ji morali ljudje, ki so živeli ob njej, stalno prilagajati. Utrjevali so brežine oziroma strugo reke, da le-ta ni prestopila bregov. Ljudje, ki so to počeli so se imenovali büjraši, opravilo pa büjranje. Delo je bilo težaško in naporno.

Danes reka ima svojo stalno strugo in büjranje ni več potrebno. V spomin na težko delo v preteklosti pa na Otoku ljubezni prikazujemo büjranje reke Mure na tradicionalni prireditvi v mesecu avgustu, na Büjraških dnevih, ves čas pa je na voljo ogled razstave Büjraštvo na reki Muri v Brežni hiši, kjer si lahko ogledaš orodja, predmete in pripomočke, ki so jih büjraši uporabljali pri svojem delu.

Büjraška malica

V pokritem kurišču si boš lahko sam/a na ognju popekel/a rženi kruh, ga nato podrgnil/a s česnom in namazal/a z zaseko. Zraven dobiš še ljubezenski napoj in prisluhneš zanimivi pripovedi o ljubezenski romanci med beltinsko grofico in mlinarjevim sinom.

V bližini se nahaja turistično-informativna pisarna ter prodajalna z izdelki domače obrti. Tu si lahko kupiš moko iz mlina, bučno olje, med, čokolada iz konoplje ter druge izdelke domače obrti.
Tudi okolica je lepo urejena. Oddahnete si lahko v senci ter popijete pijačo, otroci pa se lahko igrajo na igralih, ki jih ponujajo.
Prav tako si lahko tu organizirate piknike, praznovanja in druge različne zabave za večje skupine obiskovalcev.

igrala

Poleg vseh omenjenih stvari pa naj dodam le še to, da je po okoliških krajih ogromno lepo urejenih kolesarskih poti. Družinski izlet v Pomurje je lahko krasno doživetje! 🙂

kažipot za kolesarje

Sama se zagotovo še vrnem sem! 🙂

Anamarija – Ustvarjalni prsti


0 Komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja